background-image

Cum sa avem grija de mediul nostru, cand acasa lucram

Munca la distanță, situația de pandemie, amenajarea spațiului acasă într-un birou improvizat - în ultimele luni, probabil mulți dintre noi are de a face cu această situație în fiecare zi. Pe de o parte, puteți vorbi despre comoditate - tot ce aveți nevoie este o ceașcă de cafea și un laptop pentru a îndeplini sarcinile la distanță în timp ce vă aflați în pat. Pe de altă parte, se poate transforma rapid într-un coșmar - plictiseala devine deranjantă, iar lipsa de companie a colegilor devine iritantă. În plus, o casă care a fost transformată rapid într-un birou începe să devină o dezordine greu de pus la punct. Munca la distanță nu merge întotdeauna mână în mână cu ecologia. Deci, cum implementați ideologia zero waste acasă? Este posibil? Desigur!

 DE CE ZERO WASTE NU ESTE ALEGERE ESTE OBLIGAȚIE

Din raportul publicat de Eurostat reiese că polonezii risipesc 9 milioane de tone de alimente în fiecare an. Aceasta înseamnă că, în medie, fiecare dintre noi aruncă aproximativ 52 de kilograme de mâncare. Vă recomandăm să folosiți aplicații de salvare a alimentelor (cumpărând chiar cu 50% mai ieftin) de la restaurante, brutării, cafenele și magazine din apropiere, cum ar fi Foodsi sau Too Good To Go.

În plus,  în mări și oceane în fiecare an ajung aprox. 8 milioane de tone de deșeuri de plastic, iar 85% din gunoiul de pe plaje este exact acest material. Proiectele ecologice estimează că până în 2050 va exista mai mult plastic decât pești în mări și oceane. Numai în țările Uniunii Europene sunt utilizate anual 36,4 miliarde paie de plastic.

Aceste statistici sunt terifiante și arată că planeta noastră se află de la an la an într-o stare din ce în ce mai proastă. În fața noastră, suprafața stratului de gheață scade,  dispar o mulțime de specii de animale, nivelul mărilor și oceanelor crește. Din păcate, toate aceste schimbări sunt legate în primul rând de activitatea noastră industrială. Oamenii de știință alarmează că până în 2030 vom ajunge la un punct critic care va fi asociat cu schimbările ireversibile în ecosistem. Deci, avem foarte puțin timp pentru acționare.

Prin urmare, fiecare dintre noi ar trebui să facă totul pentru a contribui la inversarea acestei tendințe. Din fericire, această conștientizare ecologică importantă de la an la an este tot mai bună. Știm din ce în ce mai multe despre schimbările climatice și poluarea mediului, iar mulți polonezi fac tot posibilul să fie eco. Din ce în ce mai mulți oameni trăiesc conform ideologiei zero waste. Dar ce înseamnă într-adevăr acest lucru?

 

CE ESTE DE FAPT ZERO WASTE?

Zero waste înseamnă evitarea de crearea a deșeurilor în toate sensurile cuvântului. Nu este doar o viață fără deșeuri, deși cu asta începem de obicei eco-revoluția noastră, ci și  abținerea de la utilizarea aproape a tuturor resurselor în exces. Există cinci aspecte ale ideologiei zero waste.

Refuse – refuzarea pentru sine la anumite lucruri și într-un fel renunțarea la confort.

Reduce – reducerea consumului de resurse.

Reuse – renunțarea la resursele de unică folosință în favoarea celor care pot fi utilizate în mod repetat - un bun exemplu este o sticlă de apă din sticlă în locul celor de plastic de unică folosință.

Recycle – sortarea și prelucrarea deșeurilor în scopul reciclării.

Rot – compostarea resurselor.

 

  

CE PRINCIPII TREBUIE LUATE ÎN VEDERE LA LOCUL DE MUNCĂ?

Ce poate însemna zero waste la locul de muncă? Multe companii încearcă să-și gestioneze produsele și procesele în așa fel încât să elimine nocivitatea produselor și materialelor uzate. Tot mai multe birouri și fabrici reduc sistematic volumul deșeurilor și recuperează toate resursele posibile pentru a elimina eliberarea de substanțe nocive în apă, sol și aer. Zero waste la locul de muncă înseamnă, de asemenea, o bună planificare și achiziționarea numai a lucrurilor de care aveți cu adevărat nevoie. Este mai bine să cumpărați mai puțin, dar de mai bună calitate.

Ok, dar principiile zero waste pot fi implementate și atunci când lucrați acasă? Bineînțeles că da - munca de acasă este o oportunitate excelentă de îmbunătățire a obiceiurilor zilnice.

 

CE PUTEM FACE PENTRU MEDIU LUCRÂND DE ACASĂ

De fapt, chiar și atunci când lucrăm de acasă, putem face multe. Începeți prin analiza mediului dvs. de lucru la domiciliu. Cu siguranță veți observa imediat câteva domenii în care abordarea ecologică ar putea fi îmbunătățită. De unde merită să începeți?

 

RESPECTAȚI ENERGIA

Lăsați computerul pornit non-stop? Aceasta este o greșeală! Dacă doriți să fiți mai ecologic, opriți computerul când ați terminat lucrul. De asemenea, puteți economisi energie dacă nu utilizați un economizor de ecran. Mulți oameni constată, de asemenea, că uită să deconecteze încărcătorul și echipamentul atunci când acestea nu sunt folosite. Încercați să îl deconectați imediat după finalizarea încărcării și veți observa rapid o diferență pe factura dvs. de energie electrică. De asemenea, este un bun obicei să renunțați la utilizarea bateriilor de unică folosință (de ex., tastatură și mouse), înlocuindu-le cu așa-numitele baterii reîncărcabile. Viața în stil zero waste înseamnă, de asemenea, să nu vă înlocuiți dispozitivele electronice imediat ce pe piață apare un model nou. Deșeurile electrice sunt o problemă imensă a societății de astăzi. Deci, dacă vechiul dvs. telefon sau computer funcționează în continuare, poate nu trebuie înlocuite cu altele?

 

INVESTIȚI ÎN BECURI DE ECONOMISIRE A ENERGIEI 

Utilizarea becurilor cu economie de energie este foarte profitabilă pe termen lung și, în plus, respectă regulile de sănătate și siguranță pentru munca la birou. Cea mai economică sursă de lumină de astăzi sunt becurile LED, care emit foarte puțină căldură și dau lumină fără radiații UV. De asemenea, încercați să utilizați lumina zilei cât mai mult posibil.

 

BEȚI APĂ DE LA ROBINET

Apa îmbuteliată în plastic este cea mai mare nenorocire a timpului nostru. Toată lumea știe despre nocivitatea acestui material, deci merită să nu mai cumpărați apă în sticle de plastic. Apa de la robinet este la fel de sănătoasă. Este suficient să instalați filtrul adecvat sau chiar un dispozitiv cu care să aveți apă spumantă. Veți fi mai eco și veți economisi în același timp! Rămânând la subiectul plasticului, nu uitați de segregarea corespunzătoare a deșeurilor.

 

CUMPĂRAȚI PLANTE DE CASĂ

Din păcate, computerul, telefonul și alte dispozitive au un impact negativ asupra calității aerului în biroul de acasă. Prin urmare, pe lângă aerisirea frecventă a camerelor, merită să cumpărați o plantă care să aibă grijă de aerul din casă (recomandăm schimbul local de plante, folosind grupuri de pe Facebook sau aplicația Plantswapp). Plantele care au un efect pozitiv asupra aerului din casă includ: pteroflor, iederă comună, epipremnum, plantă erbacee, ficus benjamin, sansevieria și tetera.

 

REDUCEȚI AMPRENTA DE CARBON - FOLOSIȚI MAI PUȚINĂ HÂRTIE

Încercați să imprimați numai  ceea ce este absolut necesar. Dacă este păosibil treceți la e-facturare.  Încercați să trimiteți documente, texte sau prezentări prin e-mail, fără tipărirea acestora. Datorită acestui fapt, veți sprijini mediul și, în același timp, veți economisi banii cheltuiți pe hârtie și consumabile pentru imprimantă. În plus, merită să înlocuiți notebook-urile tradiționale și  papetăria cu cea în versiune electronică.

 

LIMITAȚI PRODUCȚIA DE DEȘEURI

Începeți de la achiziționarea numai a produselor esențiale și faceți tot ce puteți pentru a limita producția de plastic. Utilizați toate rechizitele de birou cât mai mult posibil. Sortați deșeurile în 5 grupuri de bază. Selecția casnică și, prin urmare, reciclarea deșeurilor, împiedică umplerea excesivă a depozitelor de deșeuri și reduce consumul de resurse naturale. De ex., aruncând deșeurile de hârtie într-un coșul pentru hârtie, facem posibilă re-fabricarea produselor din hârtie din acestea.

Biroul acasă în stil zero waste. Cum putem avea grijă de mediu lucrând de la distanță? 

 

DE CE MERITĂ SĂ SCHIMBĂM OBICEIURILE SALE ECOLOGICE CHIAR ȘI FĂCÂND PAȘI MICI ÎN ACEST SENS

Zero waste nu mai este o alegere, ci o necesitate, datorită căreia avem încă șansa de a salva mediul natural. De ce merită să fiți eco?

 

SALVAȚI MEDIUL

Schimbările climatice amenință nu numai oamenii, ci și toate speciile de animale (de ex., populațiile de albine) și provoacă dispariția pădurilor de pe suprafața Pământului. Toate deciziile din viața de zi cu zi, chiar și cele mai mici, au un impact asupra faptului cât de repede va avea loc degradarea mediului. Răspândirea conștientizării ecologice și punerea în aplicare a celor mai mici modificări au un impact real asupra faptului dacă o altă specie de animale sau plante va dispărea și dacă vom respira cu aer curat.

 

ÎNGRIJIȚI-VĂ DE PROPRIA SĂNĂTATE

Trăind  în conformitate cu zero waste, acest lucru are, de asemenea, impact direct asupra sănătății noastre. Transportul public sau biciclet în loc de autoturism se traduc cu adevărat în calitatea aerului pe care îl respirăm. În plus, un pic de mișcare cu siguranță nu vă va face rău, precum și urmarea unei diete sănătoase și echilibrate fără cumpărarea mâncării „pentru mai târziu”.

 

ECONOMISIRE DE BANI

A fi eco pur și simplu va rodi! Uneori, modificările mici pot genera economii mari. Fiecare bec cu economie de energie sau un încărcător deconectat de la priză reprezintă o economie reală pentru contul dvs. Cu toate că echipamentele electronice eficiente din punct de vedere energetic sunt, de obicei, mai scumpe, și așa achiziționarea acestora  este o investiție care va da roade.