background-image

Este încălzirea pe gaz o soluție de încălzire populară în România?

În România, se folosesc diferite sisteme de încălzire. Cele mai cunoscute sunt cele ce utilizează gaze naturale, lemne, cărbune, energie electrică. Încălzirea pe gaz petrolier lichefiat sau GPL poate că nu este la fel de răspândită, dar este extrem de eficientă. Ce avantaje aduce acest sistem, află în continuare.

Care sunt cele mai întâlnite sisteme de încălzire în România?

În România, sistemele de încălzire sunt extrem de diverse. Acestea reflectă preferințele, dar și resursele disponibile ale consumatorilor. În zona urbană, cel mai des mai întâlnit sistem este încălzirea pe gaz natural și centralele electrice. Încălzirea cu lemne și cărbuni, dar și pe peleți rămâne o opțiune populară în zonele rurale. Motivul? În anumite zona din țară încă nu există conducte pentru gaze. Iar curentul electric are costuri ridicate, comparativ cu nivelul de trai. De asemenea, în unele zone, utilizarea gazului petrolier lichefiat este întâlnită. Acesta oferă o alternativă versatilă și eficientă energetic. Este necesar doar un rezervor de dimensiuni adecvate gospodăriei și umplerea acestuia o dată pe an sau în funcție de necesități. Fiecare sistem are însă propriile avantaje și dezavantaje. Iar alegerea unei soluții depinde de nevoi și accesibilitatea populației la combustibil.

GPL - o soluție de încălzire eficientă

GPL-ul, sau gazul petrol lichefiat, este un combustibil versatil. Este cunoscut în principal drept combustibil pentru autovehicule. Dar poate fi utilizat și pentru încălzirea locuințelor. Compoziția sa este formată în principal din propan și butan. Ambele sunt gaze cu un grad înalt de combustibilitate și se lichefiază sub presiune pentru a facilita depozitarea și transportul. Tocmai această capacitate de a trece de la stare lichefiată la gazificată și invers, îl face un combustibil extrem de eficient pentru centralele termice. În ultimii ani, centralele pe GPL au devenit tot mai populare în rândul consumatorilor care își doresc o alternativă la sistemele de încălzire cu gaz natural sau lemne. Acest lucru se datorează faptului că, o centrală pe gaz lichefiat necesită o cantitate mai mică de combustibil pentru a genera căldură. În acest fel, se reduc costurile pe termen lung.

Ce avantaje aduce utilizarea unui sistem de încălzire pe gaz lichefiat?

Un sistem de încălzire ce folosește drept combustibil gazul lichefiat, este mai eficient din punct de vedere termic și economic. Accesibilitatea și disponibilitatea GPL au fost îmbunătățite semnificativ în ultimii ani în România. Furnizorii și-au extins rețelele de distribuție, făcându-l o opțiune accesibilă pentru consumatori. Această infrastructură dezvoltată a contribuit la creșterea popularității încălzirii pe GPL. De asemenea, nu se limitează doar la sistemele de încălzire. Inclusiv boilerele și aragazele pot utiliza GPL-ul pentru a funcționa. Mai mult decât atât, mulți consumatori optează pentru GPL datorită beneficiilor ecologice pe care le oferă. Emisiile de carbon în comparație cu combustibilii tradiționali precum cărbunele, sunt mult mai reduse.

 

Așadar, este încălzirea pe gaz o soluție populară? Având în vedere avantajele sale, cu siguranță ocupă un loc fruntaș printre utilizatori. Cu toate acestea, este esențial ca fiecare consumator să țină cont de nevoile specifice ale locuinței înainte de a alege încălzirea pe GPL ca soluție optimă pentru confortul termic al locuinței lor.

Ai o întrebare?

Completați formularul de contact de mai jos!
Doriti să comandati gaz? Sună-i pe colegii noștri care va stau la dispozitie pentru a va ajuta!

Completați câmpurile obligatorii pentru a trimite mesajul.
Mesajul dvs. a fost trimis și vă vom contacta în curând.
Numele și prenumele
Număr de telefon
Adresa de e-mail

Vă rugăm să specificați ce sursă de încălzire folosiți în prezent

Full Close